Patronsuz Medya

Klasik çizgi romanın doruğu: Ken Parker

Necdet Şen - 7 Temmuz 2001


Sanırım Türkiye'de kıymeti en çok bilinen, karizması en tartışılmaz olan çizgi roman kahramanı Ken Parker olsa gerek. Belki onu biraz geriden burun farkıyla Martin Mystere izler.

Çocukluk günlerimize (özellikle de benimkine) damgasını vuran Tommiks ve diğerleri: Teksas, Zagor, Kaptan Swing, Kinowa, Tom Braks, Zembla ve daha it sürüsü kadar fabrikasyon İtalyan çizgi romanıyla kıyaslanamayacak bir entellektüel tad ve derinlik taşır Ken Parker'ın serüvenleri.

Nasıl ki Sergio Leone, İtalya'dan çıkıp da o güne kadar yapılagelmiş vahşi batı filmlerine yepyeni bir lezzet ve çizgi dışı estetik katmış, tam bir salon beyfendisi olan western kahramanları onunla birlikte "iyi, kötü, çirkin" yönleriyle, binbir dalavere ve zaaflarıyla "kahraman" ikonolojisini tersyüz edip Hollywood sinemasına çağ atlatmışsa (ki ikinci çağ atlatan serserinin Hollywood'dan çıkan yamuk suratlı Quentin Tarantino olduğunu düşünürüm Pulp Fiction adındaki başyapıtı ile, ama bu başka bir mevzu), Ken Parker çizgi romanıyla da Berardi &Milazzo ikilisi bir kez daha western edebiyatına keskin bir viraj döndürmüştür.

Yukarıdaki uzun cümleyi bir okuyuşta anladınız ve buraya geldinizse, şöyle sürdürelim: Ken Parker, klasik çizgi romanın doruğudur.

Eh, yukarıdaki giriş cümlelerinden sonra kimbilir neler döktüreceğimi düşünüyorsanız, feci faka bastınız demektir. Şimdilik sadece bu kadar. Yazının devamı, "Allah kısmet ederse" tatilden dönüşte.

Hatta belki hızımı alamayıp, Pulp Fiction ve Quentin Tarantino konusuna bile uzayabilirim.

Siz şimdilik bizim yakışıklı Ken Parker'ın tipsiz lolita Pat O'Shane ile birkaç kitaplık serüveninin kapağıyla oyalanın. Hatta sıkı bir sağ klikle, bir haftalığına duvar kağıdı yapın parmağınıza ip bağlamak mahiyetinde, ki geldiğimde bana hatırlatırsınız yazının gerisini yazmam gerektiğini.

Hadi eyvallah.

 Ken Parker

 

 Yorumlar

Ken Parker' i hortlatmak gibi olacak, ama, Derkenar'daki tüm yazılarınızı kronolojik olarak geriye doğru okuduğumdan yeni farkettim. Seksenli yıllarda ' Alaska' okuyan bir Ken Parker muhibbini yazının devamını getirerek çok sevindireceksiniz.

Şemsettin Oruk - 29 Temmuz 2010 (14:23)

Ken Parker'ın yeni bir takipçisi olarak nette aratırken Derkenar'da sizin de konudan bahisle kısa bir girizgah yaptığınızı görmek hoşuma gitti doğrusu. Bu aralar bu konuya devam etmeyi düşünmez miydiniz? Çok keyifli başlamışsınız zira yazıya...

Çağatay Uz - 11 Ağustos 2010 (00:46)

Benim de diyeceklerim var…

Ad Soyad
e posta   (yayınlanmayacak)
« 1301

Necdet Şen yazıları

Editörün Önerisi

Bor madeni, kurtuluş mu?

Tahir Öngür

Bor konusunda ülkemizin kaynak ya da çıkarma, jeoloji ya da madencilik konularında dar boğazı yok. Bor ön ürünleri konusunda teknoloji ve yatırım konusunda da önemli bir yol gidilmiş, belli ki.


Son Yorumlar

Bildiğimiz üzüntü duygusunu depresyon&q…
Bunalım Burhan » Ayol, bunlar sağlam insanı…

Erkin Baba da taklit sayılır Bakınız: John Lennon…
Ali Sedat Çetinkoz » Çocuğun istikbali sözkonusu

ABD'de birçok aile (özellikle de kentli, okum…
Minik Ülkü » Çocuğun istikbali sözkonusu

Milliyet gazetesindeki haberi okuyunca aklıma…
Cekni Kılsın » Vostok Gölü

Cumhuriyetin zorlanarak da olsa itiraf edilen…
Erdem Abaka » Talât Paşa Ruhu

 

Web Gezgini

Sosyalizmin Muaviye´si Stalin'dir

İki şeyi birbirinden ayırmak lâzım. Dünyada sosyalizm diye bir şey hiç olmadı. İslâm'ın başına gelen tabiri caizse, sosyalist teorinin de başına geldi.

Demir Küçükaydın (Adil Medya)


Etiketler





Şu an 348 cici çocuk Derkenar'a bakıyor

   

Yazı Boyutu
165 - 708 - 844  
©