Patronsuz Medya

Sokak Hayvanları

Mestan - 24 Temmuz 2001  


Geçen akşam yolda yürürken tesadüfen gördüğüm bir olay beni ürpertti.

Bir sokak kedisi çöpe atılmış bir hazır mama kutusunun içine kafasını o kadar sokmuştu ki, kutu bir fanus gibi tamamıyla yüzüne oturmuş çıkmıyordu. Zavallı hayvan boğulmak üzereydi, kendini yerden yere savuruyordu. Bütün gücümle çekerek ancak çıkarabildim kutuyu.

Düşünüyorum da, ben oradan yarım dakika önce (ya da sonra) geçseydim o pisicik pisi pisine ölecekti.

Mesajım evinde hayvan besleyenlere: Lütfen çöpe attığınız kedi ya da köpek maması kutularının ağzını biraz eğerek atın ki zavallı hayvancıklar kutunun dibinde kalan o iştah açıcı koku yüzünden buna benzer durumlar yaşamasın.

Yorumlar

Yaav, niye Sokak hayvanları konusunda hiç lâf etmiyorsunuz? Bu hayvanlar (Sokak hayvanları) sizin dikkatinizi çekmek için mutlaka sokaklarda tiner mi koklamalı?

Mestan - 3 Ağustos 2001

Sokak hayvanları sağlığımız için tehlike yaratıyor. İtlâf edilsinler diyemeyeceğim ama hiç değilse toplanıp uzak bir yerlerde yalıtılsalar hiç fena olmayacak.

Hasan Saka - 16 Mayıs 2008 (13:17)

Halk sağlığı konusunda endişeli sevgili Hasan ne hikmetse sokak hayvanı diyerek ötekileştirdiğimiz diğer canlılar aslında insanlardan daha temiz ve çevreleri ile daha barışıktır. Eğer ki onlar bu halde iseler bu onların kabahati değil aksine biz insan denen güruhun günahıdır. Ben de şahsen Sevgili Hasan Bey gibilerin toplanıp mümkünse başka bir yerde değil başka bir gezegende yalıtılmalarını istiyorum, ama bunu derken de üzülüyorum Hasan Bey gibilere değil diğer gezegenin başına geleceklere tabii ki.

Mahallenin Kedisi - 1 Haziran 2008 (12:54)

Bizim evin önünde minik bir kedi yavrusu buldum. Aç her halde yavrucak. Eve alamam, çocuğu tırmalamasından korkarım, ama yazık, hiç değilse sokakta besleyeyim diyorum. Ne yedirmem gerekir bilemiyorum. Bir tabak süt verdim ama bir iki yaladıktan sonra bıraktı. Bu hayvanlar yemek artığı yer mi?

Saadet Derin - 26 Kasım 2008 (14:23)

Sokakta rastlanan kedilere nedense ilk akla gelen süt vermektir. Oysa fazla süt hayvanı ishal yapar. Zaten yavru kedinin içebileceği süt miktarı da olsa olsa bir fincan. Sokağa konulan bir tabak süt yarım saat sonra bozulmaya başlar ve hayvan onu içmez. İçse de bağırsakları bozulur.

Eğer yavru çok küçük değilse yapılacak en iyi şey, günde iki kez bir çay tabağı kuru mama vermektir. Ama market maması değil de veterinerden alınmış kaliteli mama verilirse daha iyi olur. Şekerli gıdalar zararlıdır verilmez.

Ve tabii su. En önemlisi budur. Sokak hayvanlarının en çok ihtiyaç duyduğu şey, temiz içme suyudur. Kapınızın önüne koyacağınız ve sık sık tazeleyeceğiniz bir su kabı, hayvanlara yapılacak en büyük iyiliktir.

Bir de -mümkünse- bir veteriner çağırıp hayvana parazit aşısı yaptırmakta büyük yarar var. Özellikle de yavru kedilerde çok parazit olur ve düşürülmezse ölümüne sebep olabilir.

Sokağa balkondan pencereden yiyecek atmaksa tavsiye edilmez. Hem pislik olur, hem de onu hangi hayvanın yiyeceğini bilemezsiniz. Genellikle en besili hayvanlar kapar o yiyecekleri, zaten aç olan gene aç kalır.

Hayvan Dostu - 27 Kasım 2008 (9:34)

Saadet Hanım, bence siz o kediyi eve alın. İnanın, psikolojinizin değiştiğini göreceksiniz. Korkmayın, çocuklara hiç bir şey olmaz.

Atakan - 27 Kasım 2008 (03:34)

Bir keresinde ben de bir sokak köpeğinin ağzına elimi sokup boğazına takılan kemik parçasını çıkarmıştım. Hayvanın mutluluğunu görünce insan o kemik kendi boğazından çıkarılmışçasına mutluluk hissediyor. Bu bakımdan mutluluğunuzu anlayabiliyorum.

Krokodil Dandi - 27 Mayıs 2013 (17:11)

diYorum

 

67
Derkenar'da     Google'da   ARA