Patronsuz Medya

Kalp çarpıntısı

Cevriye Gençten - Aralık 2004  


Ani gelen çarpıntıyla birlikte, hızlı nabız atışı ve nefesin kesilecekmiş gibi olması asabiyete, üzüntüye ya da şaraba bağlı olabilir mi? Nabzım dakikada 82 atıyor, kalbimin tam üstünde kısa süreli gaz sancısı türünde bir sancı oldu ama geçti. Nefesim kesilecekmiş gibi bir duygu yaşadım.

Birkaç sene önce genel bir tetkikte ultrasonla kalbime bakılmıştı. Doktor, kalp kapakçıklarımdan birinde kan sızıntısı olduğunu -daha rahat anlayayım diye böyle açıklamıştı sanırım- ama bunun ciddiye alınacak önemli bir şey olmadığını söylemişti. Çarpıntılarımın bununla bir ilgisi olabilir mi?

Yorumlar

Uzaktan doktorluk yapılamayacağı bir gerçek. Sakıncalı da. Ancak bir fikir verebilir. Öcelikle bir hekime muayene olmalısınız. Anlatımınızda bazı kopukluklar var gibi. Nabzınız çarpıntı hissi anında mı 82. Siz mi ölçtünüz? EKG niz çekildi mi? Kalbe ultrasonla bakılmaz. Ekokardiografi cihazı ile bakılır. Kalp kapakçıklarında kan sızıntısı yanlış bir anlatım.

Kalp kapakçığında kaçırma demiş olabilir. (Mitral valv prolapsusu). Ani gelen çarpıntı panik atak, asabiyet, üzüntü gibi nedenlere bağlı olabileceği gibi önemli kalp rahatsızlıklarında da olabilir. Kalbin otomatisitesi ve ritminin bozulduğu bu aritmi çeşitlerinin hepsi de doktor tanısı, tetkik ve tedavi gerektirir. Alkol veya şarapla -beraberinde ilaç alımı varsa- ilgili olabilir. Yüzde kızarma ve çarpıntı hissi beraberse şarap-gıda-ilaç etkileşimi düşünülebilir. Yaşınızı ve cinsiyetinizi yazmamışsınız. Menopoz da çarpıntı hissi nedenidir.

Özetle, çarpıntı olduğu anda çekilecek bir elektro çok önemlidir. Nabız sayısı ile beraber düzenli ve ritmik olup olmadığına dikat edin.

Bir de nabız ile kalpten dinlenen atım sayısı farklı olabilir, bu da önemli. Sağlıcakla kalın

Serotonin - Aralık 2004

Teşekkür ederim:) o mesajı yazmadan az evvel nabzımı kendim ölçmüştüm. Tabi elimle tutarak ve bir yandan da saate bakarak.

Yaşım 30, adım cevriye:) muhtemelen kalbime EKG ile bakılmıştır da benim aklımda ultrason cihazına benzer bir şey kaldığından öyle demişimdir. Okuyunca hatırladım 'sızıntı' değil 'kaçırma' demişlerdi:) 'yurdum insanı' cahil azizim ne yaparsın!:)

Sanırım en doğrusu doktora bir görünmek:) tekrar çok teşekkür ederim.

Cevriye Gençten - Aralık 2004

Sanırım 'yazan' kısmında cevriye olduğu halde cinsiyetinizi sormamı yadırgamamışsınızdır. İsimlerin genel kullanımından cinsiyeti tahmin yanıltıcı olabilir, sürpriz sonuçlarla karşılaştığım oldu.

En önemlisi, hekimlikte temel konularda şüpheye yer bırakmayacak şekilde mutlak doğrulatma esas olmalı. Bazı özensizlikler kadına prostat ilacı, erkeğe vajinal fitil yazdıracak (ki nedenlerinden biri isme göre cinsiyet tahmini olabilir) facialara neden olabiliyor. Kişinin kendi nabzını sayması heyecanlanıp sayıyı arttıracağı için güvenilir olmasa da sizin ölçtüğünüz nabız sayısı normal.

Tabii ki çarpıntı anında ölçülen nabız sayısı mutlak bilinmeli. Nabız sayısı ile kalp dakika atım sayısı çoğunlukla eşdeğerdir. 60-100 atım arasındadır. Kimi durumlarda kalp atımının bazısı yolda kaybolur, arada fark olur. (Dijital tansiyon aletlerinin ölçtüğü sayı kalp atım sayısı gibi algılanıyor, yanlış, indirek bir rakam). Çarpıntı şikayeti olan kişilerin sadece nabzına bakarak normal, patolojik demek büyük yanılgıya yol açar. Atım sayısı normal sınırlar içinde olsa bile düzensizse veya zayıf cılızsa önemli. Normal sınırlar içinde olan bir atım sayısında birkaç tanesi hemen arka arkaya gelmişse önemli. (Heyecan faktörü hesba katılmamalı). Bütün hepsinin sağlıklı tespiti elektrokardiyografi (EKG)ile olur.

Burada kalbin atım emrini veren odaktan mı atımın olduğu, gerçek atım sayısı, uyarının dağıtımının nasıl yapıldığı görülür. Ucuz ve ulaşılması kolay bir yöntemdir. Çarpıntı anında değerlidir. Normal zamanlarda çekilmesinin gereksizliği yoktur. Sizde söz edilen kapakçık bozukluğu sanırım eko (ekokardiyografi) da bakılmıştır, ultrasono benzer. Eko mitral valv prolapsusunun kesin teşhisini koydurur. Kardiyoloji ünitelerinde bulunur. Fazla ayrıntıya girmenin ne kadar hatalı olduğunu bilirim, nedensiz korkuya yol açmaktan korkarım, bu da kısır döngü yaratır. Tersine gereksiz iyimserliğin bedeli de ağır olabilir.

Son söz: Çarpıntı şikayetleriniz oluyorsa, (hele bunlar birden başlıyorsa, dahası birden başlayıp sonra birden bitiyorsa) mutlaka EKG çektirip ondan sonra üzüntüye, çaya kahveye, sigaraya bağlayın. Çoğunlukla bir şey çıkmayacaktır, rahat olun. Sağlıklı günler dilerim.

Serotonin - Aralık 2004

Merhaba, ismim Özkan Değirmenci 1977 doğumluyum 2-3 aydan beri nabız atışlarımın fazla olduğunu düşünmeye başladım belirli aralıklarla tansiyonumu ölçüyorum, nabzım 90-105 arası değişiyor. Yataktan kallıp ölçtüğümde 75-80 arası oluyor, bu 6-7 saatlik bir uykudan sonra oluyor yani. Tansiyonum 11:05-7:7 gibi pek nadir 12:00-8 oluyor. Acaba bende tirim bozukluğu mu var?

Özkan Değirmenci - 22 Ekim 2008 (21:30)

Sevgili Özkan, böyle ciddi meselelerin cevabını internet sitelerinde aramak doğru değil. En iyisi hiç vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalısın. Doktorlar bir sorunun varsa sana söyleyecektir.

Güzide Abla - 23 Ekim 2008 (12:56)

İsimim Yusuf 28 yaşındayım. Bazı zamanlar geceleri yatarken sol omuzumda kürek kemigi icerisinde hissetiğim bi sancı oluyor.

Hani derler ya bıçak saplanmış gibi, aynen öyle bir sancı, ne sağa ne sola dönemiyorum, sol kolumu hareket ettiremiyorum. Bu on, onbeş dakika kadar sürüyor.

Ayrıca öksürdüğüm zamanlarda, kahkaha attığım zamanlarda, derin nefes aldığım anlarda kalbimde bir ağrı hissediyorum. Bazı zamanlar sol kolumda uyuşmalar hissediyorum. Son bi kaç gündür de göğüs kafesimin sol üst bölümünde ara ara ağrılar hissetmeye başladım.

Nadiren alkol, sürekli olarakta sigara alışkanlıklarım var. Doktora görünmem gerektiğini biliyorum, sadece bi fikir yürütmenizi istiyorum. Sanırım alacağım kötü bi sonuçdan biraz çekiniyorum gibi.

Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

Yusuf Korkmaz - 27 Ekim 2008 (21:41)

Sevgili Yusuf, böyle ciddi sağlık sorunlarının cevabını internet sitelerinde aramak doğru değil. Hiç vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalısın. Doktorlar bir sorunun varsa sana söyleyecektir.

Güzide Abla - 28 Ekim 2008 (09:45)

Kalp kapağında kaçırma nedir yaş 12 tedavisi nasıl olur?

Rıfat Olgaç - 6 Aralık 2008 (20:20)

Sevgili Rıfat, böyle ciddi sağlık sorunlarının cevabını internet sitelerinde aramak doğru değil. Hiç vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalısın. Doktorlar bir sorunun varsa sana söyleyecektir.

Güzide Abla - 6 Aralık 2008 (23:31)

diYorum

 

58
Derkenar'da     Google'da   ARA